tisdag 21 juli 2009

Tankar om lite smått och gott

Det går ett tag mellan uppdateringarna här tyvärr, jag har packat upp min dagbok igen och börjat skriva lite i den, i den kan man ju vara lite mer personlig och skriva sånt man inte vill att hela världen ska veta, det kan vara skönt att få skriva av sig lite då och då, men jag ska ändå försöka att uppdatera här, då det gäller barnen och vardagen med dem.

Thilde har börjat att kräkas mer och mer och det känns ganska jobbigt faktiskt, men hon verkar inte lida så mycket av det, som jag gör, jag tycker det är jobbigt då man aldrig får känna sig fräsch, och måste byta kläder hela tiden då hon kräks ner både henne och mig, jag börjar längta efter lite egen tid så att man får känna sig som en egen person igen, och inte ett med Thilde hela tiden, hur mycket jag än älskar henne så är det faktiskt påfrestande att enbart vara mamma 24 tim/dygnet, den tid jag får är ju då hon sover på dagen en halvtimme åt gången sen vaknar hon och vill vara med, det är då jag sätter mig vid datorn, för att koppla av lite, och det är de stunder hon sover som städningen får göras på. men det är inte så lätt då man ammar att låta någon annan ta över precis, så det är väl bara att gilla läget. i går åkte Angelika och Markus iväg med Sin pappa på en veckas husbilssemester, sen ska de vara med honom 2 veckor till efter det, och det måste jag nog säga att jag tycker är rätt skönt, hur mycket jag än älskar de så är det rätt påfrestande med tonåringar i familjen. känner att jag behöver en paus ifrån dem just nu, så jag hoppas de får det riktigt trevlig ihop med sin pappa. jag har pratat med honom om september och det var helt ok att de bodde hos honom under de 2 veckorna då jag tänkte följa med Per upp då han ska jaga. det känns jätteskönt att det gick så smidigt, så att jag och thilde kan följa med upp i höst :)

I söndags var vi hos min kompis Mimmi som bor i Uppsala och hennes lilla familj (hon fick en dotter ca 3 veckor före mig ) och hälsade på, de bjöd på god mat och det var en trevlig dag, bortsett ifrån att Thilde inte verkade må så himla bra just då, hon kräktes mer än vanligt och var rätt gnällig, men hon kanske var som jag, påverkad av det varma och kvava vädret vi hade då, hon var riktigt varm och svettig men hon hade inte feber iaf

Här har lillstumpan just kräks och då ska man vara med på bild, inte roligt enligt Thilde ;)
Mimmi med Hennes Ebba i knä


Mimmi med Ebba och Per och Thilde


Mor och Dotter är rätt lika tycker jag =)Jag är lite fundersam på om det kan vara något jag äter som får henne att må illa och kräkas för det är inte överskott som kommer upp utan det kan komma en timme efter hon har ätit och hon hon grimacherar illa då hon kräks, så jag får pröva mig fram och utesluta saker och ting och se om hon mår bättre, dessutom har hon nog lite ont i magen skulle jag tro för hon har inte bajsat något alls sedan i söndags, och det brukar hon göra ca 2 ggr om dan i vanliga fall, men hon verkar ganska pigg ändå så jag avvaktar och ser om magen kommer igång, jag har börjat fundera på om det kan vara tänderna som är på gång men det är ju lite tidigt tycker jag, men hon degglar och bubblar väldigt mycket plus att hon kräks väldigt mycket, och tuggar på fingrarna och på mina tuttar då och då och det känns kan jag säga;) men det lär väl visa sig så småningom om det är så...


3 månaders bebisen

3 månader
Genomsnittsbabyn väger nu närmare 6 kilo och är 62 cm cm lång.
Nu är barnet inte bara nyfött längre, intresset för omvärlden ökar. Hon är nyfiken och vill utforska. Hon kan vara duktigare på att "prata" och leka med ljud.
En begynnande förståelse av att ord kan förmedla känslor och mening, till exempel knutet till mat, är en förändring. Hon börjar redan ha förväntningar på bestämda dagliga situationer som till exempel att bada och lägga sig för att sova. Hon har också större medvetenhet om sambanden mellan ljud, rörelser och respons från omgivningen. "Samtalen" mellan barnet och föräldrarna blir nu längre. Leenden genererar leenden och ljud skapar fler ljud. Samspelet blir därmed mer varierat.
Utgångspunkten för samspel är inte bara ord -kroppskontakt är härligt för både liten och stor. Barnet älskar beröring! Babymassage ges numera på många platser, men att beröra barnet på ett skönt sätt kan man även göra på egen hand. Man kan stryka försiktigt över pannan, näsan och kinderna och sen ner över bröstet, magen och ut till händerna och fötterna.
Kommunikation och social utveckling
Är upptagen av de personer som är nära -gillar inte när ni går, blir ivrig när ni kommer nära. Följer mamma eller pappa med ögonen runt i rummet.
Börjar gestikulera medan hon/han pratar -rör armar och ben.
Ögonkontakten ökar stadigt -en viktig emotionell process som för barn och föräldrar närmare varandra.
Börjar skratta högt.
Gillar ljudet av sin egen röst och utvecklar ständigt omfånget.
Använder många olika rörelser och ansiktsuttryck för att uttrycka behov och känslor.
Lyssnar intensivt och svarar med ljud till den som sjunger och pratar med det.
Sinnen och motorik
Barnets förmåga att gripa och använda en skallra utvecklas denna månaden. Nu sträcker det sig också efter saker som hålls framför det.
Barnet börjar dra i sina kläder.
Förmågan att följa rörelser med blicken utvecklas snabbt.
Barnet börjar att sparka med kraft.
Nu klarar barnet att göra två saker samtidigt, som att suga och titta på något.
Barnet lyfter huvud och bröst i magliggande läge när det stöttar sig på armarna.
Intressen och aktiviteter
Gillar och behöver mycket fysisk närhet. Vill bli hållen, buren och gosad med.
Börjar visa preferenser för enskilda människor.
Börjar visa förväntan inför kända aktiviteter.
Barnet utforskar med händer och mun. Tygböcker eller andra tuggsäkra leksaker är bra leksaker vid denna tid.


se vad Ebba är stark i sina fötter! hon kan lyfta skallran med fötterna=).... det är inte mycket som skiljer de åt trots att ebba är ca 3 veckor äldre så väger hon mindre än Thilde