måndag 19 oktober 2009

6 månaders bebisen




Vid ungefär sex månaders ålder (ibland lite senare), så är bebisens handrörelser så utvecklade att den kan dra ett objekt emot sig. När bebisen lärt sig att dra en leksak till sig, kommer den att börja flytta saker från ena handen till den andra. Dessutom kommer den att upptäcka att det kan vara lika roligt att släppa tag, som det är att gripa tag. I kombination med en gryende förståelse av orsakssammanhang, kommer detta att göra ditt barns värld mycket mer intressant och din värld mycket rörigare...

Höger eller vänsterhänt? Advertisement

Det är fortfarande för tidigt att avgöra om ditt barn är höger eller vänsterhänt. De flesta barn byter favorithand då och då i den här åldern. Det är inte förrän i två-treårsåldern som sann höger eller vänsterhänthet visar sig.

Rulla, rulla liten bulle

I den här åldern, har de flesta bebisar lärt sig att rulla runt åt båda håll. Det är säkert roligt för er båda, men nöjet kan för din del blandas med lika delar förskräckelse. Håll inte bara ett öga, utan också en hand, på bebisen då du byter blöja och lämna den aldrig utan uppsikt på en säng eller annan upphöjd yta. Om du använt dig av ett skötbord för blöjbyte fram tills nu, så kan det till och med vara idé att överväga om det är bättre att flytta verksamheten till golvet istället.

Ditt lilla salongslejon

I den här åldern brukar bebisar inte bara acceptera uppmärksamhet från främlingar de söker den till och med själva. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer du kanske att se början till rädsla för främmande människor, men vid sex månaders ålder är bebisar vanligtvis ganska toleranta: I stort sett vem som helst som närmar sig dem med ett leende och lyfta ögonbryn brukar tas emot som en skojig ny vän. Men du har ingen orsak att känna dig utanför mamma och pappa är alltid viktigast.

Din bebis börjar nu förstå att dess handlingar, önskade liksom oönskade, ger reaktion från dig, så från och med nu (och i många år framöver) kommer ditt barn att göra i stort sett allt för att få din uppmärksamhet. Än så länge är det mesta gulligt och roligt, men i takt med att barn växer, så brukar de hitta på bus för att skapa reaktioner och få uppmärksamhet. Var smart: Ge massor av beröm för påhitt och beteenden som du vill se mer av.

En sak är helt säker: Fler medel än gråt står nu till buds för att påkalla din uppmärksamhet. Du kan förvänta dig kroppsrörelser, ljud och så vidare. Under de kommande tre månaderna kommer din bebis att utveckla ett alldeles personligt sätt att kommunicera sina tankar, behov och önskningar,
Verbal följa John

Sexmånadersbebisar älskar lekar, särskilt de som involverar ljud och språk. Låt bebisen leda ibland och härma de ljud som den gör. När det är din tur, funkar det ofta bra att göra djurläten som bebisen kan härma och skratta åt.

Pratkvarnen
Vid sex månaders ålder så både ser och hör ditt barn världen nästan lika bra som du. Kommunikationsfärdigheterna utvecklas snabbt och inkluderar tjut, bubbelljud, oktavhopp som skulle göra en operasångare avundsjuk och babblande. Ungefär hälften av alla barn babblar i denna ålder dvs de upprepar en stavelse som "ba", "ma" eller "ga" om och om igen. En del sätter till och med ihop stavelser till mer komplexa ljud. Du kan uppmuntra ditt barns språkutveckling genom att svara på dessa ljud och kanske göra en lek av det ("fåret säger 'bäää', "geten säger 'määä,'" och så vidare), eller genom att lyssna och visa stort intresse för det ditt barn säger. Bebisen känner nu också igen olika tonfall och kan till exempel börja gråta om du talar med hög eller hård röst.
Att blåsa bubblor i ett glas med vatten och ett sugrör är ett partytrick som garanterat roar.

Stimulera sinnena

Din bebis använder alla sinnen för att utforska världen runtomkring. Se till att det finns massor av säkra saker att ta i och tugga på. Att klämma på en mjuk gummiboll, klappa på en bit mjuk fuskpäls, tugga på en kyld bitring eller lyssna på en bjällra inne i ett kramdjur är alla aktiviteter som kan fascinera i denna ålder.

Din egen sagostund

Högläsning blir ännu roligare nu, när ditt barn kan vara mer uppmärksam på bilder och kanske gosa i ditt knä en stund. Oavsett ditt barns ålder, är högläsning en aktivitet som kan ge både barn och föräldrar en stund av närhet och nöje.

Utvecklas mitt barn normalt?
Kom ihåg att alla barn är unika och når olika stadier av fysisk utveckling i sin egen takt. De milstolpar vi ger är bara en generell guide till din bebis potential och om något inte redan hänt, så kommer det förmodligen att göra det inom kort.