Din bebis bli nu alltmer intresserad av att leka och kan roa sig på egen hand under kortare perioder. Uppmuntra honom att leka genom att se till att han har stimulerande och intressanta leksaker att leka med. Din kan till exempel uppskatta en gå stol eller en hoppgunga. Dessa leksaker hjälper till att utveckla koordination och muskler vilket är nyttigt även om det inte finns några direkta belägg för att de påskyndar bebisens förmåga att gå själv.
En del bebisar börjar krypa vid den här åldern. När han börjar gunga fram och tillbaka på händer och knän kan du vara säker på att han snart sätter av. Vissa bebisar kryper dock aldrig utan börjar istället att gå direkt. För att stimulera din bebis att börja krypa kan du prova att placera någon favoritleksak utom räckhåll framför honom, och glöm inte att berömma honom för hans försök och framsteg. Blir han frusterad och arg så kan det vara ide att ta en paus.
Din bebis lär sig nya ljud hela tiden och du kan räkna med att hon kan prata mycket mer nu. Lyssna på henne och repetera hennes ord. Peka på föremål och berätta vad de heter. Använd namnet på personer som ni stöter på. Hon gillar att göra ljud och oväsen och du kommer förmodligen få se henne smälla ihop sina leksaker för att frambringa olika ljud. Uppmuntra henne genom att ge henn leksaker som är lämpliga för att skapa ljud med.
Du kommer förmodligen snart att börja höra ljud från henne som låter som riktiga ord. Hon har lärt sig mycket av språket och kan nu göra ljud som ma, mi, da, di och bi. Det är inte osannolikt att hon för första gången kommer kalla dig för mamma eller pappa vid den här tiden. Du kan leka en lek med henne där du blåser ut och klickar med tungan och få henne att härma dig. Det kommer att hjälpa hennes talutveckling.
Tala om för din bebis vad hennes olika kroppsdelar heter. Visa upp olika färger och säg deras namn.
Vid det här laget vill din bebis gärna vara med när du gör något. Han gillar att vara med andra människor och att se på bilder av andra bebisar. Låt honom titta på sig själv i en spegel så att han kan börja stärka sin självkännedom. Han kan nu se och märka om någon är glad eller upprörd genom att studera hur de ser ut och hur de pratar. Om du är upprörd så kommer din bebis sannolikt att märka det och själv bli upprörd.
Bebisens ögon utvecklas snabbt. När han föddes kunde han inte se särskilt långt, bara 20-25 cm, och han kunde inte heller se färger. Vid den här åldern är synen mycket väl utvecklad och det är bra om du tar honom med på promenader så att du kan visa honom och låta honom se så mycket som möjligt av omvärlden. Visa honom olika färger, material, former och mönster. Låt honom bekanta sig med olika föremål och lek med honom och stimulera honom att använda båda ögonen samtidigt.
Din bebis är fortfarande mycket beroende av dig och du är den viktigaste personen i hennes liv så hon kommer att hålla reda på var du befinner dig. Hon upplever och uttrycker fortfarande separationsångest, men du kan lätta hennes oro genom att hela tiden tala om för henne när du går och, försäkrar henne att du kommer tillbaka, och att du verkligen gör det. Så småningom utvecklar hon en förmåga att överföra eller projicera sina känslor till dig på något föremål, som till exempel ett mjukisdjur eller snuttefilt. Det är viktigt att du uppmuntara detta och visar att du godkänner det, eftersom det kommer hjälpa henne att känna sig trygg även när du inte är i hennes omedelbara närhet. Allteftersom hennes tillit till dig och till sin egen förmåga växer kommer hon att hantera separation från dig allt bättre.
Den fysiska utvecklingen
Din bebis kan nu stödja ganska bra på benen och älskar att hoppa och studsa
kan vända sig medan han sitter för att nå något föremål
kan komma upp i sittande ställning från liggande på mage eller rygg
Kan skrapa upp saker med en hand och flytta föremål från en han till en annan
Kan med lite hjälp dricka från en mugg med två hantag
Kan rulla omkring i rummer för att nå något intressant föremål* Försöker att krypa
Kan stå med stöd
Kan dra sig upp till stående från sittande ställning
Vissa bebisar kan ta steg omkring någon möbel som de håller sig i
Den mentala utvecklingen
Gillar att slå föremål mot varandra
Fortsätter att utforska språket med babblande och gurglande
väldigt nyfiken på världen omkring
Börjar testa gränser och utmana din auktoritet
Deltar aktivt i och gillar titt-ut lekar
Förstår rumsliga aspekter som avstånd och föremåls inbördes placering
Kanske kan sortera sina leksaker
Vinkar farväl
Kanske kan säga mamma eller pappa
Den känslomässiga utvecklingen
Ger uttryck för frustration
Börjar uppvisa separationsångest
Kanske vaknar oftare under natten och söker din tröst
Kan skilja olika tonlägen och börjar gråta om du talar bryskt
Lämpliga leksaker
Böcker, gåstol, bollar, badleksaker, musikinstrument, gubben-i-lådanleksaker, stapla och pussla, byggklossar, mjukisdjur, stora dockor
Jag startade denna bloggen då jag väntade min yngsta dotter, för att vänner och familj skulle kunna följa min graviditet och hennes utveckling. Den 23 juni 2011 förändrades livet oväntat då jag fick besked om att jag hade inflammatorisk bröstcancer, så nu handlar bloggen mer om mig och min kamp mot cancern. Här nedan finns en flik som heter Min cancerresa, där beskrivs hur allting startade fram till min diagnos.