(08) Åtta månader - din bebis utveckling
Skrivet för Sverige Godkänt av BabyCenters medicinska rådgivare
Sitta, krypa, stå
Nu när bebisen är åtta månader, så sitter den förmodligen bra utan stöd och kanske också har börjat krypa eller kasa omkring på rumpan, med hjälp av händer och fötter. Den har förmodligen också börjat dra sig själv upp still stående med hjälp av möbler och annat. Om du ställer bebisen bredvid soffan, så kan den förmodligen stå kvar med hjälp av ett stadigt grepp. Med denna nya rörlighet kommer naturligtvis också fler möjligheter till olyckor. Det är en naturlig del av att växa upp och lära sig om sin omvärld, så försök att inte ingripa alldeles i onödan, även om det känns som om hjärtat sitter i halsgropen ibland. Att inte överdriva beskyddarinstinkten hjälper barn lära sig saker själva och utvecklas. Däremot är det viktigt att barnsäkra ditt hem. Glöm inte att stabilisera saker som kan välta, eller flytta dem till rum som inte har så mycket bebistrafik.
Finmotorik
Advertisement
document.write('');
Nu kan bebisen börja titta efter saker den tappat och peka på dem. Den kan också plocka upp mat med fingrarna och hålla den i knytnäven och har lärt sig att öppna och stänga handen för att släppa och kasta saker. Förmodligen håller bebisen på att lära sig använda pincettgreppet, en finmotorisk utveckling som gör det möjligt att ta tag i små saker med tumme, pek- och långfinger.
Bredare känsloregister
Vid det här laget börjar ditt barns känsloliv visa sig på ett mer nyanserat sätt. Din bebis kanske gör "trick" som att kasta slängkyssar till favoritmänniskor och kan repetera sina handlingar om de beröms. Under de kommande månaderna kommer ditt barn att lära sig mer om hur man bedömer andras sinnestillstånd och kommer att börja imitera dem. Början till empati kan också dyka upp, till exempel så kanske bebisen börjar gråta om den ser någon annan som gör det.
Att hantera separation
De flesta barn har börjat visa tecken på separationsångest i den här åldern. Typiskt är blyghet eller rädsla för främlingar, särskilt om bebisen är trött eller irriterad och att den blir ledsen om du inte är inom synhåll. Visst är det jobbigt att se sitt barn gå igenom det här, men det är en viktig fas i utvecklingen. Genom att lämna din bebis och komma tillbaks, visar du att du alltid kommer tillbaks och lär på så sätt ditt barn att lita på och forma relationer till andra människor. Pussa och krama bebisen när du ska gå din väg och säg att du kommer tillbaks. Om din bebis är rädd eller blir helt hysterisk, kan du ta lite extra tid för att lugna och trösta. Det kan vara jättesvårt att inte bli ledsen och upprörd själv, men om du också bryter ihop gör det bara situationen jobbigare för ditt barn. Det kan hjälpa om det finns någon välbekant människa där (och inte ny barnvakt) som kan hjälpa till att trösta och lugna. Om bebisen blir orolig nattetid inför att sova själv, kan du ge extra tid till att läsa, gosa och sjunga tillsammans innan nattningen. En del bebisar har lättare med separation än andra -- det har med temperament att göra. Varje barn är unikt och har sina egna behov som du får göra ditt bästa att möta. Följ ditt eget omdöme om du vet att just ditt barn behöver lite mer tid så att du kan lugna och trösta. Du känner ditt barn bättre än någon annan, så lita på dina instinkter.
Utforskande verksamhet
De flesta barn i denna ålder utforskar objekt genom att skaka dem, slå på dem, tappa dem och kasta dem innan de återgår till den bäst beprövade metoden för undersökning -- att stoppa dem i munnen. Konceptet att man gör något med ett objekt börjar utvecklas, så bra aktivitetsleksaker med saker man kan slå på, peta på, vrida, klämma på, skaka, tappa och öppna är roliga just nu. I det här stadiet brukar bebisar tycka det är jätteroligt att släppa saker som sedan blir upplockade (av dig, såklart) och som sedan kan kastas igen. Bebisen försöker inte retas med detta beteende -- den tycker helt enkelt att det är jätteintressant och vill följaktligen gärna se det om och om igen. Ditt barn börjar nu också förstå sakers inbördes relation. Till exempel förstår bebisen att små saker kan passa inuti stora saker. Den kan lätt hitta något du gömmer och pekar på rätt bild om du nämner ett objekt. Under de kommande månaderna kommer bebisen att börja använda saker till det de är gjorda för -- borsta håret, dricka från en mugg och "prata" i leksakstelefonen.
Bättre syn
Din bebis syn börjar nu likna vuxensyn i klarhet och djupseende. Den ser fortfarande bättre på kort än på långt håll, men kan känna igen saker och människor på andra sidan rummet.
_Thilde_8månader_
Detta stämmer väldigt bra in på Thilde, hon kryper nu riktigt, men än så länge sakta=) hon kan nu ställa sig själv upp utan hjälp, hon har även börjat att släppa taget för att stå själv, men ännu så blir det bara att hon sätter sig ner, men hon är snabbt upp igen och gör samma sak igen=), hon klappar händerna jättebra speciellt då man sjunger sången klappa händerna =)och har börjat att vinka, hon når nu allt på soff bordet och allt ska undersökas, och bankas med=), men hon har inte blivit särskillt blyg ännu, utan tycker fortfarande att det är skojigt att få uppmärksammhet från alla... hon kan numera oxå säga mamma och pappa, och "Kiisse" lärde hon sig fort=) det sa hon även till sin docka, men nu finns det här ingen katt så det lär hon väl glömma bort tyvärr, men hon skiner fortfarande upp och blir glad då hon ser en bild på en katt=)
Jag startade denna bloggen då jag väntade min yngsta dotter, för att vänner och familj skulle kunna följa min graviditet och hennes utveckling. Den 23 juni 2011 förändrades livet oväntat då jag fick besked om att jag hade inflammatorisk bröstcancer, så nu handlar bloggen mer om mig och min kamp mot cancern. Här nedan finns en flik som heter Min cancerresa, där beskrivs hur allting startade fram till min diagnos.